db Endurance Stables

Onze paarden

Ontdek hieronder onze wedstrijdpaarden, jongelingen en oldies.

Saroum
Gilles
Retsina
Zafirah
Victoria
Utopia
Othello
Ronaldo
Caprice

Onze club

Vanaf 1 januari 2021 is DB Endurance Stables een erkende club bij Paardensport Vlaanderen. Voor €30,00 is men reeds lid, €15,00 voor de tweede persoon van eenzelfde gezin. Het volstaat om per mail je naam, voornaam, adres, gsm-nummer en geboortedatum door te mailen met je aanvraag tot lidmaatschap naar dannydroghini@hotmail.com. Aansluitend maken we dan de aanmelding bij Paardensport Vlaanderen in orde zodat jullie de licentie voor het nieuwe seizoen kunnen aanvragen.

Hopelijk tot binnenkort in Zutendaal voor een eerste training/wandeling in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Contacteer onze club →

 

Onze wedstrijden & evenementen

Jaarlijkse Nieuwjaarswandeling: Meer info op onze Facebook-pagina van DB Endurance Stables

nieuwjaarswandeling

Trainingen in een mooie omgeving: Meer info op onze Facebook-pagina van DB Endurance Stables

training

Organisatie van endurance wedstrijden: Meer info op onze Facebook-pagina van DB Endurance Stables

Raadpleeg ook onze Facebook-pagina voor actuele info over de data van de evenementen.

 

Wat is Endurance?

Endurance is het rijden van lange afstanden gaande van 20 kilometer tot afstanden van 160 kilometer zowel in binnen als buitenland. Het is een zeer uitdagende uithoudingsproef voor ruiter en paard. De afstanden worden in lussen van 20, 30 of 40 kilometer gereden. Per lus krijgt de combinatie een verplichte rust opgelegd en worden de paarden medisch gekeurd.

Het parcours loopt over heel uiteenlopende terreinen van vlak tot heuvelachtig, van bospad tot kiezelweg en dat dwars door de natuur. Het traject bestaat uit minstens 75% onverharde wegen en is steeds aangeduid.

Het doel van een endurancewedstrijd is om zo snel mogelijk de eindmeet te bereiken waarbij de conditie en het welzijn van het paard voorop staat. Het vereist een intensieve voorbereiding en een goede kennis en verstandhouding tussen paard en ruiter. Een combinatie krijgt strafpunten bij tijdsoverschrijding (voornamelijk in de lagere reeksen) en evengoed bij een te hoge hartslag. Merkt de dierenarts onregelmatigheden op bij het paard wordt de combinatie onmiddellijk uit de wedstrijd gehaald.

Tevens een belangrijk element bij endurance is de grooming. Een groom is iemand die de ruiter assisteert op wedstrijd en de verzorging van het paard mede op zich neemt. Op het parcours zijn groomingpoints voorzien waar ruiter en groom elkaar ontmoeten, hier kan het paard drinken en gekoeld worden. Voor elke dierenartscontrole krijgt ruiter en groom de kans hun paard te laten afkoelen om zo de warmte en hartslag te laten dalen.

Endurance is een sport die toegankelijk is voor iedereen en ieder ras zowel paarden als pony’s.

 

 

Meer info over Endurance vind je op de website van Paardensport Vlaanderen.